Het inloophuis voor iedereen
in Arnhem en omgeving die met kanker
te maken heeft of heeft gehad

Word Donateur

Nieuws

Informatieavond Angst na kanker

Op dinsdagavond 27 maart jl. was de informatieavond Angst na kanker – wat als je bang bent opnieuw ziek te worden.

Coen Völker, therapeut van het Helen Dowling Instituut, gaf tijdens deze informatieavond uitleg over de oorzaken van deze angst en wat eraan te doen is. 

Angst na kanker komt veel voor. Eén op de drie mensen, die genezend behandeld zijn voor kanker blijven veel last houden van deze angst voor terugkeer van ziekte. Gelukkig kun jij en je omgeving er wel iets aan doen.

Angst voor terugkeer van kanker is een begrijpelijke en normale angst. De onzekerheid blijft vaak lang bestaan. Soms is de angst echter zo erg, dat deze het dagelijks leven steeds meer gaat beheersen. 

Een beperkte mate van angst is begrijpelijk maar ook functioneel, want het zorgt ervoor dat je je lichaam goed in de gaten houdt. De angst  neemt vaak af in de loop der tijd en je krijgt meer vertrouwen in je lichaam. Maar bij ongeveer één op de drie mensen wordt de angst niet minder, maar gaan de angstgevoelens het dagelijks leven beperken. Je bent er de hele dag mee bezig en de angst is niet meer functioneel, maar werkt juist tegen. Ernstige angst kan gevolgen hebben als slaapproblemen, concentratieproblemen, paniek, onnodig vaak bezoeken van artsen of juist het mijden van medische controles.

Aan de hand van een presentatie vertelde Coen over waardoor angst ontstaat en wat je er zoal aan kan doen. Verhalen uit de praktijk maakten dit nog duidelijker. Er ontstond een mooie interactie tussen de gasten en Coen. Ervaringen werden verteld en uitgewisseld. Ook vanuit de vrijwilligers van het THHA was veel belangstelling voor deze interessante lezing.

Dat het onderwerp leeft, werd duidelijk door het feit dat het bericht op onze facebookpagina 10.000x is gelezen en 53x is gedeeld.