Home-Nieuws-Blog: “Opa”

Blog: “Opa”

‘Mijn opa had kanker. Hij is nu dood.’ Mijn auto zit vol opgewonden kleuters die op weg zijn naar een voorstelling van ‘De mol die op zijn kop is gepoept’. We hadden het net over die vieze drol op het hoofd van de mol, toen Evie van 4 jaar deze opmerking maakte. Ik zit met mijn kort pittige kapsel achter het stuur en besluit eerst eens even in de achteruitkijkspiegel te kijken om de sfeer te peilen voordat ik iets zeg. Evie kijkt een beetje gelaten, terwijl ik zie dat mijn zoontje ineens begint te glunderen. Hij zit net op school, kijkt Evie stralend aan en zegt; ‘Mijn mama had ook kanker!’ Hij lijkt vooral blij te zijn over dit onderwerp te kunnen meepraten.

Kinderen en kanker. Dit alleen al zo opschrijven raakt me, want het is simpelweg geen combinatie. Wij grote mensen begrijpen er vaak al niets van, laat staan een kind. Want hoe kom je eraan? En misschien nog wel belangrijker hoe kom je ervan af? Wat had ik mijn kinderen dit traject graag bespaard. Al moet ik dan ook wel weer bekennen dat mijn zoontje er vandaag niet veel last van lijkt te hebben.

Er gaat een hoop in die hoofdjes om. Ik zeg dan ook tegen Evie dat ik het heel verdrietig voor haar vind dat haar opa dood is. Dat kanker een nare ziekte is waar je inderdaad dood aan kan gaan, maar gelukkig ook weer beter van kan worden als je dat geluk hebt. Ik zie haar denken. Voor haar was opa oud, maar dat ook mama’s deze ziekte kunnen krijgen heeft haar misschien beangstigd. Ze lijkt nu wat gerustgesteld. We zijn bij de voorstelling. Terwijl we ernaar toe lopen pakt ze nog even m’n hand vast. Ik knijp er zachtjes in. Alle kleuters huppelen naar binnen. De zon schijnt.

Tijd voor de mol en z’n bergen poep.

Liefs #Nouk_schrijft

Praten over kanker, gemis en de dood is voor volwassen vaak best lastig. In onze boekentips van deze maand hebben we een aantal boeken vermeld die daarbij kunnen helpen. Kijk op onze website bij nieuws voor de link naar onze “boeken in de spotlight.”

Maar hierover praten met kinderen is ook niet altijd gemakkelijk, zoals #Nouk_schrijft in haar blog beschrijft. Wij werken samen met Kasam (Kanker heb je Samen). Zij begeleiden in ons inloophuis een groep kinderen met een zieke ouder. Deze bijeenkomsten speciaal voor kinderen van zieke ouders begint volgend jaar weer. Houd de socials en websites van www.kasam.eu en www.thharnhem.nl in de gaten.

Wil je eerder al informatie of wil je al aangeven dat je interesse hebt dan kun je ons mailen info@thharnhem.nl of bellen: 026-2133196 (di-vrij 10:00-13:00 uur).

By | Published On: 24 december 2022 | Categories: Nieuws |